Mike Pohjola Kirjailija Mike Pohjolan blogi

Osuuskaupan vaaleissa on lähes mahdoton äänestää hyvin

Osuuskaupan vaaleissa on muuten todella vaikeaa selvittää ehdokkaiden näkemyksiä. Vaalikoneella saa tietää muutaman näkemykset joihinkin tavaravalikoimaan liittyviin asioihin, mutta esimerkiksi korruptio ja ydinvoima loistavat poissaolollaan.

Äänestyssivulla ehdokkaita voi selailla ainoastaan puolueen mukaan, mutta ehdokassivulta ei pääse ehdokkaan vaalikonevastauksiin ja vaalikonevastauksia ei voi selata puolueen tai minkään muunkaan mukaan. Vaalikonevastauksista ainoa itse kirjoitettu kohta on joku tunnuslause luokkaa "Tomaatit halvemmiksi!", mutta sitäkään ei näe äänestyssivuston ehdokassivulta.

Äänestin vanhalla kaavalla tuttua nuorta vasemmistolaista naista, niin ei voi mennä täysin metsään.

Äänestysaktiivisuudelle tämä ei kyllä voi tehdä hyvää. Todennäköisesti systeemin hämäryys johtaa siihen, että muista vaaleista tutut poliitikot tulevat taas valituiksi.

Etsin vaalien Medialle-sivustolta tähän postaukseen jotain sopivaa kuvaa, mutta sivu onkin täysin tyhjä. Tai ei täysin, lukee siellä näin: "Tältä sivulta löydät koottuna vaalit järjestävien alueosuuskauppojen vaalitiedotteet." Ei niitä sitten vissiin hirveästi ole.

Jos kuitenkin haluatte äänestää, niin täällä se onnistuu: http://www.s-osuuskauppavaalit.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Sakari Behm

Mitä siitäkään on hyötyä, koska heidät kaikki ostetaan sinne, jotta voivat kantaa ilmaiseturuokiaan kärrykaupalla koteihinsa.

Sain toissapäivänä kyseiseltä liittoumalta postia ja avatessani kirjeen, sisältä löytyivät äänestyslistat HOK:n edustajiston tuleviin vaaleihin. Plärätessäni ehdokkaiden nimiä, joukossa oli joitakin tuttuja tyyppejä minulle ennestään.

Ammattien kohdalla, nimien jälkeen tuli outo tunne siitä, kuinka niin monet eri alojen ihmiset voisivat todellisuudessa torpedoida kenet tahansa kanssaihmisen tieltään niin halutessaan. Vanha sanonta: jos et ole meidän puolella sitten olet meitä vastaan. Eikö tuossakin lauseessa ole tavallaan salaliitto ja uhkaus samassa?

Vaikka ihmiset ovat usein puolueuskollisia ja riitelevät hallitusti joutavista asioista, vähän kuin suuressa teatterinäytöksessä konsanaan, jottei yleisö katoasi kesken näytöksen. Eli, jos joku taho haluaisi tehdä jonkun toisen elämän todella hankalaksi, niin varmaan he siinä onnistuisivat, koska pystyvät hyödyntämään eri ammattien vaatimia taitojaan. Voin olla varma, että useilla kansalaisilla on asiat olisivat todella heikosti.

Ammattien tarkoituksesta tuli myös mieleen se, mitä ne nykyisin todellisuudessa tarkoittavat:

projektisihteeri – pätkätyösihteeri
eläkeläinen - melkein kuollut

Nämä ovatkin esivaalit tulevia kuntavaaleja ajatellen.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Aivan samaa mieltä kirjoittajan kanssa. HOK-Elannon vaalikoneen kysymykset olivat kyllä harvinaisen huonoja, eikä sillä perusteella ole järin mielekästä tehdä äänestyspäätöstä. Tuntuu melkein, että kysymykset olisi tarkoituksellisesti tehty pliisuiksi, sillä niissä ei kysytä tärkeistä asioista.

Helpointa on tietysti äänestää tuttua ehdokasta. Mikäli tuttua ei ole, niin kannattaa tutustua ehdokkaan sanomisiin ja tekemisiin esimerkiksi ko. ehdokkaan nettisivuilla tai blogissa.

Käyttäjän mikepohjola kuva
Mike Pohjola

Vesa, niin kannattaakin, mutta ainakaan useimmilta ehdokassivuilta ei löytynyt linkkejä ehdokkaan omille sivuille. (En tiedä, onko joillain.)

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Kun minä täytin sen vaalikoneen, niin musta siellä ei ollut sille nettisivulle ainakaan mitään varsinaista kohtaa. Jos joku on onnistunut laittamaan, niin sitten kieron kautta. Eli vaikeeksi on tosiaan tehty, joten jos oikeasti haluaa tietää, minkälaista tyyppiä äänestää, niin ei tosiaan taida muu auttaa kuin googlata sopivalta tuntuva henkilö ja etsiä sitä kautta tietoja.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

S-vaalien järjestelyt ovat kyllä kaikin puolin epämääräiset. Voisi joku siitä viritellä salaliittoepäilyjäkin, ihan kuin ei haluttaisikaan että uudet äänestäjät osallistuisivat.

Äänestysaika lukee isolla monessa paikassa: 2.5.-14.5... paitsi että nettiäänestys sulkeutuu jo 9.5. ja postiinkin äänet pitää saada viimeistään 10.5.

Äänioikeutetuille toimitettiin äänestysaineisto vasta kun äänestys oli jo käynnistynyt.

Eilen vaalisivusto oli kaatunut. Syynä oli odotettua suurempi kävijämäärä.

Ehdokkaan sitoutumattomuutta ei näy, mikäli osallistuu jonkun puolueen organisoimalle listalle.

Vaalikone on täysin hyödytön... Listaa voisi jatkaa vielä pidempäänkin.

---

Vaalit kuitenkin herättävät kiinnostusta, jota voi pitää hyvänä asiana. Ehkäpä tällä kertaa äänestäjiä on yli neljännes äänioikeutetuista. Monelle on epäselvää, mitä osuuskuntamuotoinen yritys tarkoittaa. Kaikki eivät ymmärrä edes olevansa S-kaupan omistajia oikeasti, eivätkä pelkästään jonkun etukuponkikerhon jäseniä.

Oman kampanjani (jos sitä sellaiseksi voi kutsua) pääteemoina on ollut kaupallisen rakentamisen laadun parantaminen, sekä kaupan eettisen vastuun peräänkuuluttaminen. Nykytilanne on kestämätön, rakennetaan kahdenkymmenen vuoden (20!) perspektiivillä täyttä sekundaa ja kaikki vastuu ympäristö- ja eettisissä kysymyksissä ulkoistetaan kuluttajille.

http://blogit.yle.fi/tiedeprisma/tehdaanko-nyt-tul...

http://json.puheenvuoro.uusisuomi.fi/102591-s-ryhm...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Pidän suorastaan äänestäjien halveksuntana sitä, että blogistin kirjoittamia "mutta esimerkiksi korruptio ja ydinvoima loistavat poissaolollaan" olennaisia sekä tärkeitä asioita ei ole esillä. Minäkin olisin odottanut, että vaalikoneessa olisi kysytty Vesa Virrin sekä Jani Janssonin ja kaikkien muiden ehdokkaiden mielipiteitä edustajan valinnassa tärkeimmistä asioista.

Miten minä voin nyt valita edustajani, kun en tiedä hänen mielipidettään?

Kaikenlainen korruptio on kaivettava esiin juuriaan myöden ja kitkettävä pois. Suomeen pitää perustaa antikorruptiotuomioistuin (AKT), jossa ratkaistaan nämä asiat. Tuomioita täytyy koventaa. HOK-Elanto voi ehdottaa tuomioistuimen perustamista valtiovallalle ja pitää asiaa esillä jatkuvasti.

Tiedämme, että Brasilia, Intia, Kiina ja ym. kehittyvät maat kasvattavat sekä atomivoimaansa että hiilijalanjälkeään valtavasti sekä vauhdilla. He tekevät mitä he päättävät. Suomi ei voi heitä käskeä eikä maanitella. Suomi voi ainoastaan näyttää hyvää esimerkkiä maana. Osana Suomea HOK-Elannon pitää olla kaikessa todella moitteeton. Muut maat seuraavat sitten Suomen ja HOK-Elannon esimerkkiä.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Korruption kitkemisessä tarvitaan kaikkia osapuolia. Tuomioistuimet hoitavat oman osansa, kansalaiset (=kuluttajat) vaikuttavat omien mahdollisuuksiensa mukaan. Avainasemassa ovat kuitenkin liiketoimintaa harjoittavat yritykset ja niiden omistajat.

HOK-Elannon olisi mahdollista ottaa avoimesti kantaa suhmurointia vastaan. Erityisen vastenmielinen on ilmiö jossa kilpailua rajoitetaan. S-ryhmä ei saa käyttää merkittävää markkinaosuuttaan ja valtavia toimiresurssejaan siihen, että pienyrittäjien toimintaa rajoitetaan. Osuuskaupalla on mahdollisuus pelata reilusti ja tahkota silti järkyttäviä summia rahaa. Tuskin enää tänä päivänä tapahtuu sellaista, mutta tiedän S-kaupan "kiristäneen" kaupungin virkamiehiä sillä, että S-market ei tule tälle ja tälle alueelle, jos sinne sallitaan pikkupuotien rakentaminen. (ikäänkuin ne olisivat jotenkin uhka) Oikeus katsoi tuossakin tapauksessa kilpailun rajoittamisen laittomaksi, mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Ydinvoiman suhteen olen ehdottomasti kielteinen. Jos osuuskauppa haluaa ylipäänsä osallistua energiantuotantoon, on valinnan kohdistuttava aurinko- ja tuulivoimaan. Suuren kauppayksikön energiaomavaraisuus voisi olla tavoiteltava lähtökohta aina kun rakennetaan.

Toimituksen poiminnat

Sivut