Mike Pohjola Kirjailija Mike Pohjolan blogi

Mitä Romanian pitäisi tehdä suomalaisongelmalle?

Euroopassa ja varsinkin Romaniassa mietitään, mitä pitäisi tehdä yhä kasvavalle suomalaisongelmalle. Romaniaan tulevat suomalaisjuopottelijat rumentavat katukuvaa ja heillä epäillään olevan yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Romanian parlamentissa on esitetty jopa totaalista juopottelukieltoa. Juopottelukiellon perusteluissa sanotaan, että osa monista ulkomaalaisperäisistä juopoista ei tyydy pelkästään juopotteluun, vaan syyllistyy myös erilaisiin varkauksiin ja järjestyshäiriöihin. Samalla vähennetään kaupunkiviihtyvyyttä ja lisätään muun muassa luvatonta kadulla yöpymistä.

Romanian poliisin havaintojen mukaan juopottelijoiden määrä on viime päivinä lisääntynyt etenkin Târgu Cărbuneştissa muutamilla kymmenillä henkilöillä. Poliisin selvityksen mukaan juopottelussa on mafiamaisia piirteitä. Juopottelijoita myös kuljetetaan varta vasten Romaniaan jopa Helsingin kaupungin rahoilla.

Romaniassa, etenkin Bukarestissa, muualta tulleet suomalaiset ovat joutuneet osan valtaväestöä tulilinjalle. On noussut esille vaatimus juopottelun kieltämisestä lainsäädäntöteitse. Ihmisoikeusaktivistit ovat kuitenkin huomauttaneet, että juopottelumatkojen kriminalisointi merkitsisi samaa kuin hyvätuloisuuden kriminalisointi.

”Suomen suhteen pitäisi olla tiukkana”, sanoo juopottelukieltoa esittänyt parlamentaarikko Vladimir Dracul. ”Jos pullo ei mene kiinni, niin tukihana menee. Jo Suomen EU-jäsenyysneuvottelussa tästä asiasta olisi pitänyt vääntää tiukemmin ja kauemmin. Mielestäni juopottelukiellon vastustaminen kertoo kylmistä arvoista ja piittaamattomuudesta.”

"On uskomatonta, että jopa vähemmistövaltuutettu vastustaa juopottelukieltoa", hämmästelee Dracul. "Ilmeisesti vähemmistövaltuutetun mielestä on hyväksyttävä tilanne, että yksi etninen ryhmä elää kurjuudessa ja elättää itsensä kadunkulmissa juopottelemalla. Tällainen asenne kertoo suuresta välinpitämättömyydestä suomalaisten kurjuuden suhteen."

Onko Dracul sitten itse antanut viinaa suomalaisjuopoille? ”En ole antanut, koska on niin paljon epäilyjä, että soppa menisi rikollisliigoille. Sen sijaan olen antanut rahaa katulähetykseen Suomessa.”

Romania voisi ottaa esimerkkiä Ruotsin mallista. Ruotsissa suomalaiset on onnistuttu kotouttamaan yhteiskuntaan poikkeuksellisen hyvin. Ruotsissa vain viisi prosenttia suomalaisista asuu hökkelitaloissa ja puolet on asunnonomistajia. Toisaalta juuri Ruotsi kantaa suuren osan suomalaisjuopottelun taakasta alueella liikennöivien juopottelijoiden pesäpaikaksi muodostuneiden autolauttojen vuoksi.

Vaikka muut Euroopan maat omaksuisivat Ruotsin vastaanottavan asenteen, sekin ratkaisisi vain puolet ongelmasta. Suurin ongelma on edelleen se, että suomalaiset eivät halua jäädä kotimaahansa juopottelemaan, vaan tekevät ryyppyreissuja ulkomaille. Avainasemassa on siis se, miten suomalaisten oloja parannettaisiin kotimaassa.

Tällä hetkellä Dracul osallistuu viisihenkiseen romanialaisryhmään, joka matkustaa Suomessa pohtimassa paikallisten viranomaisten kanssa keinoja, joilla hillittäisiin suomalaisten virtaa Bukarestiin ja viestitettäisiin lähtöä suunnitteleville, ettei Romaniaan kannata tulla.

Lisää asiasta Suomen kuvalehdessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

jii (nimimerkki)

ihqun arvoliberaalia! tietysti jos on päättänyt että ei ole aikeissakaan liittyä yhteiskunnan nettomaksajien harvenevaan joukkoon, kirjoitus voi olla jollain tavalla ymmärrettävä joskin lyhytnäköinen sillä kaikki uudet yhteiskuntaa kuormittavat ainekset jakavat samoja hupenevia resursseja kuin Mike.

päivä päivältä on vaikeampaa perustella itselleen miksi viitsin elättää näitä.

matilda hirvonen

Blogin kirjoittaja käsittääkseni toimii yrittäjänä ja elättää itse itsensä, joten hänen kohdallaan sinun ei tarvitse jäädä pohtimaan viitsiäkö vai ei.

Kiinnostuin millä perusteella voi päätellä henkilön ansaintatavan tämän mielipiteistä? Miksi arvoliberalismi tekee ihmisestä elättisi?

Itse haluan toimia ns. yhteiskunnan nettomaksajana, ja samalla nähdä verovarojen vaikutukset yhteiskunnassa. Olkoonkin, että käsitykseni siitä mikä on oikeudenmukaista jakamista luultavimmin poikkeavat sinun näkemyksestäsi.

Sosiaaliviraston viimeaikainen toiminta edustuskuluineen ja kummallisine sijoituskohteineen ei oikeudenmukaisen jakamisen periaatteesen kuulu. Kun kyseisen viraston ja kaupungin turvallisuus- ja valmiusosaston virkamiehille on annettu tehtäväksi etsiä ratkaisuja romaniongelmaan mutta he eivät osoittaudu tehtävän arvoiseksi, niin heidän toimintansa
ansaitsee kaiken huomion, myös oheisen blogikirjoituksen.

Tässä tapauksessa heitä kutsuisin "eläteiksi"

jii (nimimerkki)

"Kiinnostuin millä perusteella voi päätellä henkilön ansaintatavan tämän mielipiteistä? Miksi arvoliberalismi tekee ihmisestä elättisi?

Itse haluan toimia ns. yhteiskunnan nettomaksajana, ja samalla nähdä verovarojen vaikutukset yhteiskunnassa. Olkoonkin, että käsitykseni siitä mikä on oikeudenmukaista jakamista luultavimmin poikkeavat sinun näkemyksestäsi. "

en ole väittänyt että arvoliberalismi tekisi kenestäkään elättiä, mutta Miken CV:n pohjalta arvelisin että hänen palkkioitaan ei maksa pääosin yksityinen vaan julkinen sektori. toisaalta, voinhan olla väärässäkin.

mukavaa että vielä löytyy ihmisiä jotka haluavat toimia nettomaksajina. moni kuitenkin sekoittaa "nettomaksajan" "veronmaksajaan", näissähän on erona se että ensimmäinen maksaa enemmän veroja kuin hänen yhteiskunnalta saamiensa palvelujen arvo on, ja verovarat on ansaittu yksityisellä sektorilla alalla joka ei nauti erityistä yhteiskunnan tukea.

minäkin haluan nähdä verojeni vaikutukset yhteiskunnassa, mutta minusta ei ole pitkällä tähtäimellä kovin kestävää että iso joukko ei-nettomaksajia on koko ajan vaatimassa lisää rahaa ostaakseen itselleen hieman paremman omatunnon tai jonkun mukavan produktion.

se mitä kirjoitat sosiaalitoimesta on totta, herrojen elkeet ovat tarttuneet renkeihin kuten koko julkisella sektorilla yleensä.

Käyttäjän mikepohjola kuva
Mike Pohjola

En hahmota, mitä se jiitä kiinnostaa, mistä rahani tulevat, mutta minulle elätän itse itseni kirjoittamistyöllä. Veroilla maksettua apurahaa en ole koskaan saanut, mutta kerran Kordelinin säätiöltä ja kerran Elokuvasäätiöltä eli veikkausvaroista.

En myöskään heti keksi, mikä ala täyttäisi jiin vaatimuksen, että sitä ei ole rahoitettu julkisista varoista. Ei ainakaan teknologia- tai energia-ala.

jii (nimimerkki)

"En hahmota, mitä se jiitä kiinnostaa, mistä rahani tulevat, mutta minulle elätän itse itseni kirjoittamistyöllä. Veroilla maksettua apurahaa en ole koskaan saanut, mutta kerran Kordelinin säätiöltä ja kerran Elokuvasäätiöltä eli veikkausvaroista."

bloggauksesi tarkoitus oli ymmärtääkseni kritisoida romanien Suomessa oleskelun kritisoijia. romanit aiheuttavat veronmaksajille kustannuksia, joiden maksamiseen ainakaan minulla ei ole kiinnostusta osallistua. kuten edelliseen jo vastasin, uskon että sinun tulosi syntyvät pääasiassa julkiselta sektorilta, eli sinä et todellisuudessa synnytä sitä rahaa jota tässäkin tuhlataan. huomaathan että kaikki verovaroilla tuotettu/ostettu kulttuuri tarkoittaa myös, että veronmaksajat elättävät tekijää. tämän päivän hesarissa on sattumoisin mielenkiintoinen artikkeli tähän liittyen:

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Orkestereiden...

"En myöskään heti keksi, mikä ala täyttäisi jiin vaatimuksen, että sitä ei ole rahoitettu julkisista varoista. Ei ainakaan teknologia- tai energia-ala."

ohhoh. kaikella kunnioituksella, tutustuppa hieman Suomen vientiteollisuuden rakenteeseen ja mieti sitten synnytetäänkö tämä suhteellinen hyvinvointi teknologiaviennillä vai larppaamalla? toki elokuva-, peli- ja musiikkiteollisuus on merkittävä vientitulon lähde eräissä maissa, mutta nämä tuotannot taitavat yleensä olla niitä joita "arvoliberaalit punavihreät" eivät pidä kovin suuressa arvossa? sinänsä näiden alojen tukeminen olisi ehkä kannattavakin investointi ainakin UMO:on verrattuna (jokaista UMOn lipun ostanuttakin tuettiin viime vuonna 110€:lla..)

Mikko Veijalainen

jii_: "bloggauksesi tarkoitus oli ymmärtääkseni kritisoida romanien Suomessa oleskelun kritisoijia. romanit aiheuttavat veronmaksajille kustannuksia, joiden maksamiseen ainakaan minulla ei ole kiinnostusta osallistua."

Minkähänlaisia kustannuksia? Kritisoidut romanit elättävät itsensä kerjäämällä ja keräämällä pulloja, joten jokainen saa päättää ihan itse rahoittaako heitä vai ei. Verorahoja heihin ei mene penniäkään, paitsi nyt näihin lentoihin jotka romaninvihaajat ovat päättäneet kustantaa jottei tarvitsisi nähdä köyhyyttä työmatkalla.

Itse kirjoitus oli aivan loistava ja onnistunut. Romaninvihaajien kommentit kertovat siitä omaa kieltään.

Käyttäjän mikepohjola kuva
Mike Pohjola

Toimin mm. elokuva-, peli- ja hyvin vähän musiikkialallakin (biisinkirjoittajana), joten kaltaiseni punavihreä larppaaja kyllä arvostaa niitä aloja :)

jii (nimimerkki)

MV:"Minkähänlaisia kustannuksia? Kritisoidut romanit elättävät itsensä kerjäämällä ja keräämällä pulloja, joten jokainen saa päättää ihan itse rahoittaako heitä vai ei. Verorahoja heihin ei mene penniäkään, paitsi nyt näihin lentoihin jotka romaninvihaajat ovat päättäneet kustantaa jottei tarvitsisi nähdä köyhyyttä työmatkalla."

osa näistä kritisoiduista romaneista elätti itsensä pulloilla, osa mm. asuntomurroilla ja ryöstöillä. tämä aiheutti kustannuksia mm. poliisityön ja N. Herlinin polvioperaation muodossa, eikä palokuntakaan käynyt ilmaiseksi sammuttamassa kalasatamassa.

nämähän ovat kuitenkin pähkinöitä, todellinen ongelma on tietysti kuinka kauan Suomessa voi oleskella ilman sosiaaliturvaa ja sairaan- ja vanhustenhoitoa, ennen kuin kaunosielut haluavat kustantaa nämä tulijoille (muiden rahoilla). miksipä siis ei pakata isoäitiä autoon ja ajeta Suomeen jos siellä mummo hoidetaan ilmaiseksi ja pojallekin annetaan ettei tarvi kadulla kuljeksia?

vapaa liikkuvuus ry:n tytöille ja pojille voisin tässä heittää pikku haasteen jonka esitin jo alkuperäisen mummopulman lääkkeeksi: asiasta kiinnostuneet tahot keräävät esim. 500 000€ hoitorahastosijoituksen /tulija, ja tästä sitten aletaan järjestämään tulkkauspalveluita ja hoitoa tarpeen mukaan. jäljelle jääneet varat (jos niitä on) vapautuvat kun tulija kuolee tai poistuu maasta. kai nyt sen verran rahaa, solidaarisuutta ja auttamishalua löytyy? ai eikö? no miksi sitten todellisilta maksajilta pitäisi löytyä?

"Itse kirjoitus oli aivan loistava ja onnistunut. Romaninvihaajien kommentit kertovat siitä omaa kieltään."

sinulla on aika kapea tunneskaala jos et voi olla kuin lompakko levällään tai vihata. lennä vaikka pariksi viikoksi Kalkuttaan (asukkaita +15M), kävele katuja, hengitä köyhyyttä, kurjuutta ja sairautta ja pyri oikeasti ymmärtämään asioiden mittakaava.

älä pese omaatuntoasi ja puoskaroi omaa voimattomuuden tunnettasi muiden rahoilla vaan hoida homma itse -jos sinussa on siihen miestä.

Mikko Veijalainen

jii_: "pyri oikeasti ymmärtämään asioiden mittakaava."

Näin sanoo mies, joka on valmis tekemään kokonaisesta kansanryhmästä toisen luokan kansalaisia siksi, että heille (aivan kuten kaikille muillekin) tapahtuu inhimisillisiä onnettomuuksia joiden hoitamiseen menee julkisia varoja. Sen takia että heidän, aivan kuten kaikkien muidenkin kansojen joukossa on myös rikollisia. Tämä ei tee heistä mitenkään poikkeuksellista kansanryhmää ja edelleenkään he eivät sinun verovarojasi kuluta käytännössä ollenkaan. Lisäksi jo lakien mukaan heille kuuluu samat perusoikeudet kuin muillekin EU:n kansalaisille. Miksipä et keskittyisi samalla tarmolla todellisiin ongelmiin, kuten vaikkapa veroparatiiseihin, joiden takia Suomi menettää vuosittain miljardeja euroja verotuloja? Ehkä vähemmistöjen kiusaamisesta saa enemmän onnistumisen elämyksiä?

Enempää en ala väittelemään ihmisen kanssa, joka hyökkää nimimerkin takaa keskustelukumppanin "tunneskaalaa" ja muita henkilökohtaisia ominaisuuksia vastaan huomatessaan omien argumenttiensa loppuvan kesken.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tälle ongelmalle ei ole mitään tehtävissä.

Torsti Virtanen

Ja näilläkö eväillä Vasemmistoliitto lisää kannatustaan?

Soittakaa TOIMITUSJOHTAJA Suvi-Anne Siimekselle ja kysykää mitä kaikkea voisikaan isänmaasta vielä myydä ulkomaisille sijoittajille.

Esa Mattila

Miksi ihmeessä tällainen scheisse on US:n "pominnoissa" mukana?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Joo, ei oikein onnistunutta sarkasmia ollut tämä tuotos.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

Jaa, kyllä mulla ainakin suupielet teki jotain liikettä kun luin bloggauksen lopussa olleen SK:n jutunkin.

PS. Kommentoin ihan yksityishlönä. Mulla ei ole mitään tekemistä palvelun etusivulle nostettavien tai nostamattomien poimintojen kanssa.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

no jaa, minua kyllä repeilytti kovasti :D Tosin "pointti" tuskin meni perille xD

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Joonas Kiminki: "Jaa, kyllä mulla ainakin suupielet teki jotain liikettä kun luin bloggauksen lopussa olleen SK:n jutunkin."

Joo, se SK:n juttu oli hauska, mutta minä en ainakaan oikein tajunnut, että mitä Pohjola tällä omalla artikkelillaan oikein haki. Meikäläiseen olisi ehkä kolahtanut paremmin, jos jutun idea olisi ollut vaikka, että mitä teemme verorahoilla juopotteleville virkamiehille tms.

Esa Mattila

Tuskin niille kahdelle Romaniassa juopotelleelle virkamiehelle annetaan kotiinpaluurahaa. Puhumattakaan siitä, että joku porukka rupeaisi osoittamaan mieltään, että Romanian valtion olisi kustannettava heille majoitus...

Alex Lyndon

Kaisa, mikä se "pointti" sun mielestäsi on?

Simo Väinölä

Haha, harvinaisen onneton suoritus sarkasmin saralla.

Harri Räsänen

Sarkasmi on vaikea laji. Noh, ei aina voi onnistua.

Käyttäjän mikepohjola kuva
Mike Pohjola

Kiitos kommenteista! Koetan jatkossa tarjota parempaa sarkasmia!

(Satiirini ei edusta Vasemmistoliiton virallista ironiaa.)

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Vasemmistoliittoa kuitenkin pitää tästä kaikesta kiittää/moittia sillä se on sinut synnyttänyt, sinua imettänyt, sinut kasvattanut. Että sitä myöten.
Kyllä minä vähän naurahdin.

J. Gagarin

Tämä juttu oli ihan OK.
Ja asiasta kyllä.
Tietenkään tapahtuneen pohjalta ei pidä mennä tekemään mitään muutoksia suhtautumiseen täkäläiseen romaniongelmaan, mutta virkamiesten käyttäytymisen esille tuomisen tehostamiseksi näin voi kirjoittaa.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Jos suomalaiset juopottelevat ja häiriköivät Romaniassa, voi ja pitäisi Romanian armotta karkottaa nämä häiriköt Suomeen tahi minne tahansa. Tai muuten laittaa kuriin. Sen täytyy olla pelin henki.

D Ravén

Näinpä juuri.

Juopuneet matkailijat voidaan tosin nähdä myös vapaaehtoisena köyhäinapuna kohdemaalle: he kun ovat niitä kaikkein helpoimpia uhreja paikallisen köyhälistön aktiivisille "varainhankkijoille". Kännisethän ne Tallinnassakin tuppaavat aina luovuttamaan lompakkonsa ensimmäiselle pyytäjälle (ei ehkä täysin ilman suostuttelua, mutta...).

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

ja lisäksi laittaa asiat kuntoon, todennäköisesti vetäisin itsekin lärvit ennen vierailua leiriolosuhteissa ihan noin matokuurina.

Leena Rose

Juopot kuitenkin käyttävät palveluita siellä ja ostavat alkoholia. Ei ne yksin ongelma silloin ole.:>

frank (nimimerkki)

No löytyihän uusi Jari Tervo! Tai ainakin wannabe-sellainen :-)

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Jotenkin onnahtelee rinnastus kerjäläisten ja virkamiesten/turistien kesken lähtökohtaisesti jo, minulle. Romanian pitäisi hoitaa vähemmistökansalaistensa asioita kuntoon.
Turistit ja nämä virkamiehet sen sijaan juonevat viinojaan ihan oma-alotteisesti hyvällä halulla. Juopossa turistissa voi nähdä myönteisenkin pilkahduksen siinä mielessä että se tuo rahojaan maahan, vaikka muuten ärsyttävä maisemanrumentaja olisikin.
Virolainen tuttuni kertoi tosin että suomalaisten ördääminen siellä on jo muokannut oikeastikkin joidenkin virolaisten Suomi-kuvaa.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Oli Mike vähän turhan nokkela...ei vakuuttanut. Näkölulmaa romanialais-kerjäläisten ongelmaan ei voi nokkeluuksilla kääntää.

Harri Räsänen

Katsoin tuossa juuri uutisia joissa haastateltiin Helsingin sosiaaliviraston johtavaa asiantuntijaa Jarmo Räihää. Räihä kiistää ryypänneensä ja on pyytänyt Suomen Kuvalehteä korjaamaan virheellisen uutisointinsa seuraavassa kuvalehden numerossa.
Käviköhän nytkin niin että suvaitsevaisto tarttui väärään täkyyn?
Luotan kuitenkin siihen että kuvalehti tarkistaa juttunsa oikeellisuuden ennenkuin Räihä poltetaan roviolla.

Markus Lehtipuu

Romanian romanit ovat hyvin heterogeeninen porukka. En tiedä miten heitä pitäisi "kohdella". koko sana "kohdella" tuo mieleen objektin, eli esineen, ja se puolestaan viittaa rasismiin. Ei vapaita kansalaisia "kohdella" mitenkään. Romania "ei kohtele" romaneja oikeastaan mitenkään, ja se on minusta oikea tapa.

Romaniassa on rikkaita romaneja, joilla on linnamaiset palatsit, ja sitten monet asuvat saksalaiskylissä, jotka olivat hetken tyhjillään, kun Ceaucescu "myi" kaikki saksalaiset Länsi-Saksalle (mitäs kohtelua se sellainen sitten on?).

Romanit siis saivat hyvänlaatuiset saksalaiskodit omakseen. Ihan hyvä diili?

Käyttäjän mikepohjola kuva
Mike Pohjola

@Harri, en usko, että suomalaisten virkamiesten ryyppyreissut ovat suvaitsemiskysymys. Lisäksi Räihä ei tossa edes ole pääjehuna vaan Hakala.

Ja kas, SK:n juttuun on lisätty kuva! Melko todistusvoimainen :)

Harri Räsänen

Kuvilla on tietty todistusvoima, se on totta. Räihä näyttäisi juovan kuvassa tölkistä olutta, mutta voiko siitä päätellä Räihän ryyppäävän.
Minusta ei voi. Missä kulkee ryyppäämisen raja? Taitaa olla vähän vaikea määritellä. Mikäli Räihä pysyy kannassaan ja vaatii oikaisua, niin asia varmasti vielä tutkitaan ja hyvä niin. Jos virkamiehet ihan oikeasti dokailivat, niin onhan se häpeäksi ja vaatii selvityksen.

Olet varmaan nähnyt kuuluisia yhteiskuvia Venäjän vallankumouksen alkuaikojen johtajistosta. Niistä kuvista katosi kummallisesti miehiä (mm.Trotski) aina sitä mukaa kun joutuivat Stalinin epäsuosioon. Kuvia siis oli manipuloitu ja sensaation toivossa niin tehdään nykyisinkin joskus.
Tämän tapauksen kuvia en kuitenkaan epäile yhtään, ne ovat takuuvarmasti tosia.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Nykyään kuvia manipuloidaan enemmän kuin ennen. Kukaan ei vain tunnut huomaavan sitä.

Minusta Miken juttu oli mainio. Kiitos siitä.

Lehtipuu sen sijaan ei tunnu käsittävän lainkaan, mikä ero on ihmisten kohtelulla ja ihmisten kohtelulla objekteina.

Käyttäjän arjaalho kuva
Arja Alho

Miken blogi on aivan erinomainen! Joskus kannattaa vaihtaa näkökulmaa. Minusta me voimme joskus nauraa itsellemmekin.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Köyhällä on tässä maassa joskus vain vitsit kovin vähissä.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Harmi, ettei Romaniassa ole suomalais-kerjäläisongelmaa. Siitä olisi Mike saanut oikeesti hyvänjutun ja näkökulmavaihdoksen. Sinänsä hauska juttu kyllä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Arja Alho: "Miken blogi on aivan erinomainen! Joskus kannattaa vaihtaa näkökulmaa. Minusta me voimme joskus nauraa itsellemmekin."

Totta, mutta minä en vain aina jaksa nauraa, kun joudun suomalaisena veronmaksajana kustantamaan sekä suomalaisen virkamiehen ryypiskelymatkan, että romanikerjäläisten kotimatkan.

frank (nimimerkki)

Verovarojen hassaaminen naurattaa Arjaa aina!
Minkähän puolueen jäsenkirja muuten on todennäköisimmin taskussa sosiaaliviraston turhakevirkamiehellä?

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Totta tämäkin tietysti, mutta minun moraalini mukaan, köyhiä ja hädässäolevia pitää auttaa. Rikkaathan tässä paljon useammin on nähty hattu kourassa pyytämässä rahaa miljarditolkulla.

Virkamiesten ja kansanedustajien toilailut ovat tietysti meidän maksajien asia. Jokaisen meistä.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Kaija Irmeli O-A:

"Totta tämäkin tietysti, mutta minun moraalini mukaan, köyhiä ja hädässäolevia pitää auttaa.

Kyllähän niitä autetaankin...vai eikö sinun mielestäsi?

jii (nimimerkki)

olen tässä odotellut että Mike tai joku muu avaisi tämän jutun logiikkaa hieman, koska saattaa olla että en olekaan ymmärtänyt koko kirjoituksen ideaa?

eli voisiko joku selittää, miten (sinänsä moitittava) Helsingin virkamiesten juopottelu on yhteismitallista romanien asuntomurtojen, väkivaltaisten ryöstöjen ja varkauksien kanssa? aiheuttivatko virkamiehet toimillaan paljonkin vammautumisia ja rahallista tappiota? pitääkö nyt katsoa, että meillä on tästä hakalagatesta lähtien täysi ja lopullinen romanien elatusvelvollisuus?

maksammeko vain velkaa?

J. Gagarin

Kyllä minä näen logiikan tässä. Suomalaiset virkamiehet menivät tutustumaan ongelmamaan olosuhteisiin ja keskustelemaan siitä kuinka suomalaisten kokema ongelma voitaisiin siellä ratkaista. Ja todellisuus oli sitten sitä, että romanialaiset isännät joutuivat käytännössä virkamiesten vodkakuskeiksi. Tiettävästi he ovat myös olleet hyvin hämillään moisesta. Jos kyse olisi ollut turistireissusta tai edes jostain toisesta teemasta, niin sitten logiikka voisi olla ollut enemmän hakusessa.

jii (nimimerkki)

minä en edelleenkään näe, etkä sinäkään vastannut esittämääni kysymykseen. mikä on se logiikka?

haluat ilmeisesti jotenkin rinnastaa nolouden vahinkoon ja kärsimykseen jota romanit ovat Suomessa aiheuttaneet? se ei edelleenkään ole yhteismitallista, mutta häpeä ja anteeksipyyntö toisessa maassa törttöilystä sinänsä on aina paikallaan.

joskohan Romania suurlähetystönsä välityksellä tunnustaisi ongelmansa ja pyytäisi anteeksi suomalaisille kansalaistensa törttöilystä aiheutunutta mielipahaa, sekä huolehtisi kansalaisensa kotiin ilman Helsingin matkalippurahoja? sitä päivää saataneen vielä odotella?

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Tulis romanialais-kerjääjätkin vain juopottelemaan omilla rahoillaan Suomeen eivätkä loisimaan ja ryöstelemään. Se olisi OK.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Mainio kirjoitus Mike. Siinä laitetaan asiat kohdalleen.

Toimituksen poiminnat

Sivut