Vaaliteemat auki

Avataanpa vielä hiukan vaaliteemojani, eli tiedettä, taidetta ja tulevaisuutta.

*

Joukkoliikenne on saatava maksuttomaksi ja vuoroja on oltava enemmän. Myös poikittaisjoukkoliikennettä on parannettava. Yksi tapa rahoittaa tämä on lopettaa yksityisautoilun tukeminen eli järjestää Helsingin keskustaan ruuhkamaksut.

Vaalipaneeleissa oikeistolaiset autofanit ovat hanakoita keksimään ns. olkiukkoargumentteja, joilla torppaavat ruuhkamaksut. Yksi tällainen on, että tietullit pääväylillä johtavat siihen, että kaikki autoilijat kiertävät tullit ajamalla pikkuteitä pitkin, jolloin ruuhkat vain lisääntyvät. Ehkä tämä kertoo jotain ihmiskuvan erilaisuudesta, mutta itse en haluaisi säästää muutamaa pennosta ruuhkamaksuissa käyttääkseni sen moninkertaisena bensaan ja ruuhkissa istumiseen.

Ruuhkamaksujen toteuttamisen tapoja on toki syytä selvittää. Satelliittiseurantajärjestelmää on kokeiltu joissain eurooppalaisissa kaupungeissa hyvin tuloksin. Riskinä on tietenkin yksityisyydensuojan potentiaalinen väheneminen, mutta pitkälle päästään, jos rekisterit tuhotaan heti laskun lähdettyä, ja tehdään periaatepäätös, että valvontaa ei missään tilanteessa (edes lapsien turvallisuuteen tai terrorismin vastustamiseen vetoamalla) käytetä yksityisiin ihmisiin. Toinen vaihtoehto olisi tietullit. Varmaankin elektroninen tietulli kaupunkiintuloväylillä olisi tehokas, joskin jäykähkö, tapa laskuttaa saastuttajia.

*

Monet teemani liittyvät kulttuurin, harrastusten ja nuorison tukemiseen. Haluan lopettaa graffitikulttuurin nollatoleranssin. Haluan pienemmät luokkakoot. Haluan lisää tilaa nuorten harrastuksille (graffitiseiniä, skeittiramppeja, larppitiloja, bändikämppiä yms).

Nämä tietenkin maksavat rahaa lyhyellä tähtäimellä, mutta yhteen pitemmällä tähtäimellä tuovat sitä takaisin. Nuoret eivät syrjäydy, joten väkivalta, huumausainerikollisuus, mielenterveysongelmat ja sen sellaiset vähenevät. (Psykiatriseen ja perusterveydenhuoltoon sekä vieroitushoitoon pitäisi tietenkin päästä jonottamatta, mutta tämä johtaisi noiden hoitojen tarpeen vähenemiseen.)

Talouskasvu ei ole päällimmäinen tavoitteeni, mutta välillisesti tämä johtaa myös siihen. Luova, pirteä ja monipuolinen kaupunkiympäristö johtaa myös energisempään yrittäjyyteen ja uusiin innovaatioihin. Sekä houkuttelee kaupunkiin hyviä veronmaksajia.

*

Haluaisin myös, että Helsinki olisi reilu kaupunki. Kaupungin hankinnoissa pitäisi keskittyä reilun kaupan tuotteisiin. Kaupungin pitää lopettaa pätkätöiden ketjuttaminen. Virkamiesten pitää lopettaa nuorten, romanien ja maahanmuuttajien ahdistelu. Poliisien töitä ei saa ulkoistaa stevareille. Lasille ja metallille pitää järjestää lisää kierrätyspisteitä.

*

Vaadin myös, että Taik ja Kauppakorkea pidetään Helsingissä. Lisäksi Helsingin pitäisi tukea mahdollisesti tulevaa Taideyliopistoa varaamalla sille tiloja.

mikepohjola
Vasemmistoliitto Helsinki

Olen helsinkiläinen kirjailija ja opiskelen Taikissa elokuvakäsikirjoittamista.
Tällä hetkellä työn alla ovat romaani Ihmisen poika, sekä Turussa ensi-iltansa saava hevimusikaali 1827 - Infernal Musical.
Tällä hetkellä toimin Helsingin kaupunginorkesterin johtokunnan jäsenenä sekä Aalto-yliopiston yo-kunnan edustajiston jäsenenä. Tämä on rinnakaisblogi varsinaiselle päiväkirjalleni Musta tuntuu, joka löytyy osoitteesta http://mikepohjola.wordpress.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu