Mike Pohjola Kirjailija Mike Pohjolan blogi

Eläinoikeusliike, mikä teitä vaivaa?

Kannatan eläinten oikeuksia, sikatilakuvauksia ja turkistarhauksen lopettamista. Presidentinvaaleissa ajattelin äänestää ensimmäisellä kierroksella Paavo Arhinmäkeä ja toisella olen valmis äänestämään Pekka Haavistoa, olettaen että hänen vastaehdokkaansa ei ole Arhinmäki. Muun muassa siksi, että he ovat näiden vaalien vihreimmät ja eläinystävällisimmät ehdokkaat.

Symppaan erittäin paljon eläinoikeusliikettä. Niinpä onkin pakko kysyä, että hei, eläinoikeusliike! Mikä teitä vaivaa?

Näissä vaaleissa eläinoikeusliike on keskittynyt lähinnä mustamaalaamaan Haavistoa ja Arhinmäkeä, joiden nyt kaikin puolin luulisi olevan eläinoikeusliikkeen omat ehdokkaat. Heistä etsitään luupin kanssa joka päivä toinen toistaan hirvittävämpiä lipsahduksia, joita sitten suurennellaan, jotta kukaan ei varmasti äänestäisi kumpaakaan.

Tulee mieleen 80-vuotiaiden vasemmistolaisukkojen vaivaannuttava keskinäinen nokittelu siitä, kuka milloinkin ymmärsi kannattaa oikeaa neuvostopoliitikkoa ja miksi kaikki muut ovat aatteen pettureita.

Ymmärrättekö te, että jos te saisitte tahtonne läpi ja kukaan ei äänestäisi Haavistoa ja Arhinmäkeä, kaikki äänestäisivät turkistarhausta laillisena elinkeinona kannattavia lihaa syöviä ydinvoimadiggareita? Hieman erikoinen pyrkimys eläinoikeusliikkeelle.

Suuresti ihailemani Oikeutta Eläimille vaatii anteeksipyyntöä Pekka Haavistolta, sen vuoksi, mitä hän sanoi Alueviestin haastattelussa. Koska haastattelu on netissä äänenä, kirjoitan olennaisen kohdan tähän auki:  

”Tällasiin naamioituneena tehtyihin iskuihin mun kantani on ollut kielteinen niinku kotirauha-ajatuksen vuoksi. Että mä olen ajatellut niinku verrata ajatusta siihen, että jos jonkun muun asian takia pihapiiriin tunkeuduttais, tultais naamioituneena, otettais videota, julkaistais se netissä... Nyt se tapahtu eläinsuojelun nimissä, mutta entäs jos vaikka uusnatsit jostain ihmeen syystä päättäsivät tehdä tällasta, niin sillon se varmaan tuomittaisiin erittäin jyrkästi. Siinä mielessä tarkotus ei pyhitä minusta keinoja, vaan jokanen joka toimii eläinsuojeluasialla, pitää toimia omalla nimellään, omilla kasvoillaan ja tuoda esiin omat tarkotusperänsä.”

Onko Haavisto Oikeutta Eläimille –järjestön mielestä periaatteellisesti väärässä? Ei. Hän vain ei tiennyt, että aktivistit eivät olleet naamioituneita. Vertasiko hän eläinaktivisteja uusnatseihin? Ei. Hän koetti problematisoida heille olettamaansa toimintamallia asettamalla sen vastapuolen käsiin.

Arhinmäen kampanjasta löydetty ”skandaali” on kylläkin lähtöisin Iltalehdestä, mutta siihenkin jotkut eläinoikeusaktivistit ovat menneet mukaan. Hän on nimittäin tilannut taideteoksen Teemu Mäeltä, joka on lehden mukaan ”kissantappovideostaan tunnettu taiteilija”. Teemu Mäen sairaita hengentuotteita ovat viimeisen vuoden aikana tilanneet muun muassa Ylioppilasteatteri, Voima-lehti ja Aalto-yliopisto. Mikään marginalisoitu friikki hän siis ei ole. Kissantappovideollaankin Mäki kritisoi sitä, miten käytämme eläimiä oman tyydytyksemme saamiseksi. Hän teki sen brutaalisti ja shokeeraavasti, mikä toki oli tarkoituskin. Kissat ovat minustakin kivoja. Mutta onko kissan tappaminen taiteen vuoksi jotenkin kategorisesti erilaista kuin lehmän kasvattaminen ja tappaminen tarjoushampurilaisen vuoksi tai minkin kasvattaminen luksusvaatteen vuoksi? Mielestäni ei.

Kyseessä on siis kaksi tekemällä tehtyä kriisiä. On hyvä, että kansalaisaktivistit toimivat omien ehdokkaidensa ja puolueidensa unilukkareina ja pitävät huolta siitä, että nämä pysyvät oikealla tiellä. Eläinoikeusliikkeellä toki on sananvapaus sanoa ja tehdä, mitä haluaa, mutta saavuttaako se näin sen, mitä haluaa? Punavihreiden tapellessa keskenään kyllä ne ovat porvarit ja konservatiivit, jotka ilahtuvat – eivät tehosikaloiden asukkaat.

Mitäpä, jos seuraavat kolme viikkoa käyttäisimme kertomaan Suomen kansalle, miksi vaikkapa Sauli Niinistöä äänestämällä eläimet kärsivät ja luonto tuhoutuu huomattavasti pahemmin kuin vihreitä ehdokkaita äänestämällä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sä et ole kartalla. Natseissa on äärieläinsuojelijoita jotka kirjoitta blogeissaan sivukaupalla Linkolasta tms.

Käyttäjän mikepohjola kuva
Mike Pohjola

Alkuperäisetkin natsit olivat tässä asiassa hyvin edistyksellisiä. Muun muassa visentit eli euroopanbiisonit olisivat kuolleet sukupuuttoon ilman heitä.

Matti Jalagin

"Alkuperäisetkin natsit olivat tässä asiassa hyvin edistyksellisiä. "

No johan nyt freudilaisia sinkoilee tänään.

Alkuperäisetkin eli puheena olevat ovat siis mielestäsi myös natseja?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juuri näin. onko se niin kummaa. Tai mulla on vaan mutu että tuotantoeläinsuojelijat ovat osittain natsihenkisiä. Natsismia riittää moneen.

Käyttäjän mikepohjola kuva
Mike Pohjola

Oletin, että Sini viittasi natseilla uusnatseihin. Alkuperäisillä natseilla viittasin siis natseihin. Jos Sini viittasi johonkin muuhun, niin sitten ymmärsin väärin.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Jotain hyvää siis heissäkin. Esim.Göring oli suuri eläinten ystävä ja luonnonsuojelija.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

väärin

"Hän vain ei tiennyt, että aktivistit eivät olleet naamioituneita. "

Naamiot riisuttiin vasta kun jäätiin kiinni, voin tietysti olla väärässäkin mutta silloin sinun on varmasti helppo laittaa vaikkapa niiden nimet esille jotka ovat tiloille kameroineen tunkeneet ja kuka missäkin kävi.

Esim. ketä kävi vaikkapa siitoskanalan häkkejä kuvaamassa, joita ei edes ollut enää olemassa silloin kuvat julkaistiin. Pitäisi tietää kun eivät olleet naamioituneita eikös vain

Aira Joki

Olen miettinyt ihan samoja juttuja kuin Mike, hyvä kirjoitus.

K Veikko

Hyvä kirjoitus, mutta ajatus katkesi tähän kohtaa:

    “Hän vain ei tiennyt, että aktivistit eivät olleet naamioituneita”

Siirryit sisällön tuottamisesta käsitteillä kikkailuun.

Heikki Ojala

haluaisin vielä huomauttaa tähän että Hitlerkin oli maahanmuuttaja.

Anis Harran

Monet eläimet ovat kasvissyöjiä.

Matti Jalagin

Märehtijät ovat vegaaneja eläinmaailmassa ja lehmäkin mussuttaa helposti esim. itikan ruohon seassa, joten kyllä siellä lihaa syöviäkin on seassa.

Raadonsyöjistä puhumattakaan, sillä sikakin voi syödä ihmisen kaikkinensa.

Toimituksen poiminnat

Sivut